Haber

ABD’de idam cezası zehirli iğneyle yeniden getirildi

ABD’nin Alabama eyaletinde 2001 yılında bir kadını öldüresiye döven mahkum James Barber, ölümcül iğneler yapmadığı için ertelenen cezası yeniden başladıktan sonra idam edildi.

Savcılar, Alabama’nın güneyindeki bir hapishanede iğneyle idam edilen 64 yaşındaki James Barber’ın, 75 yaşındaki Dorothy Epps’i çekiçle öldürüp çantasını çaldıktan sonra 2001 yılında kaçtığını itiraf ettiğini söyledi.

Alabama Valisi Kay Ivey, başarısız infazların ardından hapishanede usul kontrolleri yapmak için Aralık 2022’de ölümcül enjeksiyonla ölüm cezasını askıya almasının ardından, Barber’ın infazı ilk infaz oldu.

Devlet yetkilileri, enjeksiyondan sorumlu cezaevi görevlilerinin değiştirildiğini ve Barber’a 6 dakikada öldürücü iğneler yapıldığını belirtti.

Berber, kurbanın ailesinden özür diledi

Barber, Epps’in ölüm cezasına çarptırılmasının ardından ailesinden özür diledi. “Epps’in ailesine onları sevdiğimi söylemek istiyorum. Olanlar için üzgünüm. Şu anda nasıl hissettiğimi anlatmaya kelimeler yetmez.” dedi.

Barber mahkemede kendisini idama mahkum edenleri affettiğini söylemişti.

Yetkililerin öldürücü iğne yapamaması infazların ertelenmesine neden oldu.

Eylül 2022’de cezaevi görevlileri, “Allan Miller” isimli suçluya yaklaşık 2 saat boyunca birçok denemeye rağmen öldürücü iğne yapamamak ve bir süre sonra Miller’ı sedyede dikey olarak asılı bırakmakla çok eleştirildi.

Bir başka başarısız infazın ardından aynı sorunlar nedeniyle üçüncü infazın uzunluğu eyalette tartışma yarattı.

Bu başarısız infazlar nedeniyle Barber’ın avukatları, devletin “anayasaya uygun olarak ölümcül bir enjeksiyon yapmadığına” dikkat çekerek mahkemeden Barber’a ölüm cezası vermemesini talep etmişlerdi.

ABD Yüksek Mahkemesi Yargıcı Sonia Sotomayor, Barber’ın prosedürel kontrollerin yapılabileceği bir laboratuvar faresi olmadığını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu