Haber

Almanya’dan Polonya’ya MiG-29 onayı

Polonya’nın Ukrayna’ya kısa menzilli hava muharebe ve savunma uçağı MiG-29 sevkiyatı İstediği izin Alman hükümetinden geldi. Almanya Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, federal hükümetin uçakların Ukrayna’ya gönderilmesine izin verdiğini söyledi.

Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçakları, Federal Cumhuriyet ile birleşen Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin askeri stoklarından 3 Ekim 1990’da Polonya’ya transfer edildiğinden, Almanya bu uçakların üçüncü eyalete sevkiyatına onay vermek zorunda.

Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü Perşembe günü söyledi. AFPHaber ajansına yaptığı açıklamada, Polonya hükümetinin söz konusu uçakların Ukrayna’ya sevkiyatı için onay başvurusunda bulunduğunu doğruladı.

Daha önce, Berlin’deki Alman hükümet çevreleri tarafından “Polonya’nın eski Doğu Almanya stoklarından Ukrayna’ya Sovyet tasarımı beş savaş uçağının teslimi için onay talebi aldığı” doğrulandı.

Savunma Bakanı Boris Pistorius, başvurunun ulaştığını doğrulayarak, Alman hükümetinin konuyla ilgili kararının Perşembe günü açıklanacağını duyurdu.

Zamanının en modern uçağıydı.

Federal Almanya, 1990 yılında Demokratik Almanya Cumhuriyeti ile birleştiğinde, Doğu Almanya’dan 24 MiG-29 jetini devraldı. O zamanlar bu uçaklar dünyanın en modern savaş uçakları arasındaydı. Berlin, uçaklardan 22’sini 2004 yılında Polonya’ya vermişti. Kalan iki uçaktan biri kaza sonucu devre dışı kalırken, diğeri ise bir müzede sergileniyordu.

Polonya, işgalci Rus güçlerine karşı mücadelede Ukrayna’nın en değerli destekçilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Varşova, askeri yardımının bir parçası olarak şimdiye kadar sekiz Sovyet yapımı MiG-29’u Kiev’e gönderdi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Nisan ayı başında Doğu Almanya stoklarından gelen jetler de dahil olmak üzere yaklaşık 30 uçaktan oluşan MiG filosunun tamamını Ukrayna’ya göndereceklerini duyurdu.

AFP,dpa,Reuters / TY,ET

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

musabeyliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu