Haber

Deprem bölgesinde çöken binaların altında kalan bankalardaki kiralık kasalar ne olacak?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde bölgedeki tahribatın fazla olması üzerine bölgedeki bankaların şubeleri birden fazla kez enkaz altında kaldı. Bölgenin kültürel yatırım türü düşünüldüğünde altının öncelikli olduğu düşünüldüğünde bu bölgede bankaların kiralık kasaları da ön plana çıkmaktadır. Deprem gibi afetlerde kiralık kasalar ne olur?

Bankaların kiralık kasaları, bireylerin hesabında tutmak istemedikleri varlıkları için sundukları güvenilir bir hizmettir. Manevi varlıkların da muhafaza edilebildiği kiralık kasalar, genel olarak kayıt dışı tutulmak istenen altın, döviz bozdurma işlemleri ve evde saklanması sakıncalı olan takılar için kullanılabiliyor.

Eski bir banka müfettişi, bölge ve şube müdürü olan Gürcan Konur, yıllar önce yayımladığı anılarında değerli ayrıntılar veriyor. 80’li yıllarda vergi ve kara para unvanları nedeniyle mevduat bölümündeki ‘gizli’ hesaplar kaldırılınca kasalara ilgi arttı. Özellikle dövizde faiz oranlarının düşmesi ve bu alandaki kontrol tartışmaları da geçmiş yıllarda tapuların tutulduğu kasalara olan talebi arttıran unsurlardır.

Kiralık kasaların afetlere karşı sigortası var mı? Deprem, yangın, sel gibi afetlerde kasalar sigortalıdır ancak içinde ne olduğu bilinmediği için mahkeme yoluyla tam tazminat alınabilmektedir.

Öncelikle kiralık kasaların iki anahtarı vardır, bunlardan biri kasanın sahibi, diğeri ise banka memurudur. İki anahtarla açılabilen kasaların içinde ne olduğu bilinmiyor. Banka memurunun anahtarını kullandıktan sonra kasadan çıkar. Gizlilik nedeniyle içerisinde kamera bulunmadığından kasanın içeriği kullanıcının beyanı esas alınmıştır.

Mahzen odaları yangına ve hırsızlığa karşı korunurken, sel ve deprem konusunda net bir açıklama yok. Geçmişte bunun örnekleri var. Genel olarak sözleşmelerine baktığınız zaman bu felaketlere karşı herhangi bir emare yok.

Bankaların 2023 yılı kiralık kasa fiyatları şu şekilde olurken, sallanan bölgede kiralık kasaların akıbeti de sorgulanıyor.

Geçtiğimiz günlerde deprem bölgesine giden Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Ekonomim’den Necla Dalan, deprem arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgedeki bankaların kasalarının sökülmeye çalışılmasını eleştirerek, “Müşterilerimizin kiralık kasalarını enkazdan çıkarmaya çalışıyorum. Müvekkilimin kasaya ne koyduğunu bilmiyorum ama yarından sonraki gün gelip onu isteyecek. Bu nedenle eleştiri yapmadan önce iyice bakmak, uzaktan kibirli olmamak gerekir.ifadelerini kullandı.

Bölgede halen şubesi bulunan ve yıkılan binaların altında kalan banka şubelerinde kasa bulunmadığı görülürken, güvenliklerinin sağlanması da ayrı bir boyut kazanıyor.

Bankaların kiralık kasaları taşırken müşterilerini bilgilendirme yükümlülüğü olmakla birlikte izinleri aranmaz. Yakın zamanda kasalarla ilgili bir çalışma yapılması beklenirken enkaz kaldırma işlerinde bu güvenliğin nasıl sağlanacağı bankaların görevleri arasında yer alıyor.

Şikayetvar sitesinde bu konuda deprem bölgesindeki şubeden bilgi alma çabalarının geçtiğimiz günlerde sağlıklı olmadığı anlaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu