Ekonomi

Artış oyununa dikkat edin: “Yüzde 25’ten fazla artışı kabul etmeyin!”

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlandıran düzenleme 4 Temmuz 2024’e kadar uzatılırken, ev sahipleri bu oranın üzerine çıkamayacak, kiracıları zorla tahliye edemeyecek, tahliye davaları reddedilecek.

Eşyalı konutlarda faturalar dahil sabit zam oranı ile ayrıştırma yapılmamaktadır. Kira süresi geldiğinde kiracıya yüzde 25 zam yapılacak ancak 5. yılını dolduran kiracılar için bu oranın üzerinde artış olabilir. Kiracılar yüzde 25’in üzerinde kira talep ederlerse, kiracılar bunu kabul etmemeli ve ödemeleri banka hesaplarına yapmalıdır. Kira limiti, ev sahiplerinin yasa dışı uygulamaları başta olmak üzere ilgi çeken konulardan bazıları şöyle:

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN BİR YIL İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Kira artışını yüzde 25 sınırlayan düzenleme, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak.Bayramdan sonra meclis toplandığında yasal düzenleme yapılacak.

Yeni yılda yüzde 25’lik kira sınırlaması 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek. Yasal düzenlemede eşyalı ve eşyasız ayrımı yok. Mevcut tabloda doğalgaz, elektrik, su gibi kalemlere zam yapıldığı için yüzde 25 uygulanamaz görünüyor. Burada da konut sahipleriyle anlaşmak mümkündür.

SAHİPLER, KİRALARIN ÖDENMEDİĞİNİ ÖNERİRMEK İÇİN BANKA HESAPLARINI KAPATTI

Bazı ev sahipleri, kiranın ödenmediğini iddia ederek banka hesaplarını kapatıyor. Sözleşmedeki banka hesabının kapatılması durumunda yeni hesabın kiracıya bildirilmesi zorunludur.

Ev sahibi ısrarla paylaşmaz ise kiracı posta hesabıyla ödeme yapabilir veya mahkemeye başvurarak ödeme için yer talebinde bulunabilir. Böyle bir durumda ödemelerin kesinlikle şahsen ve belgesiz olarak yapılması gerekmektedir.

10 YILDAN ÖNCE KİRACI ÇIKARMA VEYA ÇALIŞMA HAKKI YOKTUR

Kiraya veren, kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 10 yıl geçtikten sonra, Borçlar Kanunu’nun 347. Genel kararlarına göre sözleşmeyi fesih ihbarnamesi ile feshedebilir. Kiraya verenin kiracıyı konuttan veya işyerinden çıkarabilmesi için 10 yıllık bir sürenin geçmesi gerekir. Ancak beş yıl sonra taraflar mahkemeye başvurarak keşif ve bilirkişi incelemesi yoluyla yeni kira bedelinin belirlenmesini talep edebilir. Bu noktada hakim tarafından emsal fiyatlara göre kiralama bedeli belirlenir.

GEÇİCİ ARTIŞ TALEP EDİLMEZ

Kiralık konutlar için aylık ödeme bedelindeki artış yılda bir kez gerçekleşir. %25’lik artış dışında herhangi bir artış yapılamaz. Bu oranın üzerinde yüksek bir artış uygulanamaz.

Tüketici başvuru limiti ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları şikayet edilebilmektedir. Tüketici mahkemelerine başvurulabilir ve davalar açılabilir.

1 YILLIK SÖZLEŞME SÜRESİNİ AŞAMAYACAK

Bir yıllık kira sözleşmesi sonunda “süre bitti”Bunu söyleyerek onu evinden, işyerinden uzaklaştırmak mümkün değil. Ev sahibi 10 yıllık sürenin sonunda kiracıyı yasal olarak tahliye edebilir. Bunun için sözleşme bitimine 3 ay kala kiracı yazılı olarak evi boşaltmak istiyor.bildirilmesi gerekiyor.

DEĞİŞİKLİK GEREKSİNİMİYLE KALDIRILAMAZ

Borçlar Kanununa göre yeniden imar ve imar amacıyla tahliye edilen taşınmazlarda bu işlemler tamamlandıktan sonra öncelikle kiracıya birebir teklif yapılır. Ev sahibi taşınmazı bir başkasına kiralarsa, eski kiracıya son kira yılında ödediği bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür.

EV SATILIRSA

EV satılsa bile kiracının eski sözleşmesi geçerliliğini koruyor. Yeni malik isterse kiracıya 6 ay süre verir,Dilerse kira sözleşmesinin sona erme tarihinden itibaren 1 ay içinde dava açabilir. Evin yeni alanının dava açılabilmesi için burada yaşayacağını, buna ihtiyacı olduğunu kanıtlaması gerekiyor.

ARACILIK UYGULAMASI 1 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

Devam eden kiracı ev sahibi sorunları nedeniyle 1 Eylül’den itibaren arabuluculuğa gitmek zorunlu hale geliyor.Bu tarihte kiradan doğan tüm uyuşmazlıkların önce arabulucuya gitmesi gerekir, ardından dava açılabilir. Bu durumda yüzde 25 sınırı uygulanmadan kiralama bedeli belirlenecek. Kiralama bedeli belirlenirken 12 aylık ortalamaya göre TÜFE değişim oranı Ana evin emsal değeri esas alınır.

KİRALIK BAZI DA VERİLECEK

Kiraların çok yüksek olduğu illerde özellikle BÜYÜKŞEHİR illerinde kira esası il ve ilçe bazında memura verilecek.

Türk Ceza Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile kiralarını artıran konut sahiplerine hapis ve para cezası verilecek. Konutların yaşı, büyüklüğü ve kalitesine göre şehirlerde bölgenin maliyeti belirlenecek. 1 Eylül’den itibaren kiralama ve tahliye davalarında arabuluculuk uygulanacak. Kirayı fahiş şekilde artıran konut sahiplerine de hapis ve para cezası uygulanacak.

AMA SAHİBİ OTURURSA KALDIRABİLİR!

EV sahibi kendisi oturacaksa kaldırma hakkına sahiptir. Karşılıklı anlaşma söz konusu değilse, konutun maliki sulh ceza mahkemesinde görülür. “ihtiyaç nedeniyle dava”açılması gerekiyor. Davanın muhtaçlığın gerçek olduğunu ortaya koyması bekleniyor. Çocuğunun yaşayacağını gösteren ev sahibi 3 yıl daireyi kiraya veremez.

ÖDEME YAPILMADAN ÇIKARILABİLİR

Borçlar Kanunu’nun ikinci maddesine göre kiracı kira bedelini 30 gün içinde ödemek zorundadır. . Bu süre içinde ödeme yapılmaması durumunda icra takibi başlatılır ve borçluya tebligat gönderilir. Bildirimden itibaren bir ay içinde ödeme yapılmadığı takdirde dava açılarak kiracı tahliye edilebilir.

KAYNAK: SABAH | HAZAL ATEŞ

boztepehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu