Teknoloji

Cumhurbaşkanlığı Seçimi CHP – Onursal Adıgüzel Söyleşisi

2023 cumhurbaşkanlığı seçimi Şimdi gün sayıyoruz. 3 ittifak (Cumhur, Millet ve Ata) ve 1 partinin (Memleket) yarışacağı bu seçimler öncesinde adayların çeşitli platformlarda vaatlerini ortaya koymalarını izliyoruz.

Daha önce hem Hamza Dağ’a hem de Mehmet Çalışkan’a yönelttiğimiz teknoloji, beyin göçü ve seçim güvenliği konulu 4 sorumuzu bu kez yanıtladık. CHP’liBilgi ve İrtibat Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Onursal Adıgüzel’esoracağız.

Okumaya başlamadan önce bu içerik serisinde;

  • Cumhurbaşkanlığı adayları adına ittifak ve partilerin temsilcileri misafirimiz oldu.
  • Tüm yayınlar adayların oy pusulasındaki sırasına göre yapılacaktır.
  • Adaylara özel bir soru sorulmadı, her aday için aynı sorular cevaplandı.
  • Verilen yanıtlarda siyasi ifadeler yerine somut, ölçülebilir sözler içerikli hale getirildi.

Şimdi sözü konuğumuza bırakalım;

1- Teknolojik eserler üzerindeki vergiler kaldırılacak mı? Neden kalıcı olarak kaldırılmayacaksa?

“Öncelikle vatandaşların teknolojik eserlere ulaşamamasının temel nedeni; kur şokları ve ekonomik bunalım . Mevcut kamu maliyesi anlayışı, teknolojik çalışmalardan alınan vergi kalemlerine her zaman bir yenisini eklemiştir. Geldiğimiz noktada vatandaşlar; tablet, bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik cihazları satın almak için komşu ülkelere seyahatler yapmaya başlamıştır.

‘Yüksek teknoloji çağında internete ve ekipmanlara erişim insan hakkı’

“İleri teknoloji çağında internete ve gerekli teknik donanıma erişimi temel bir insan hakkı olarak görüyoruz. Bu kapsamda bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi dijital cihazlarda. Vergi yükünü azaltacağız . Temel haklar çerçevesinde fırsat eşitliğini sağlamak için dezavantajlı kümeler, öğrenciler ve öğretmenler için dijital hizmet ve donanım vergilerini yeniden düzenleyecek ve bu kümelere gelir düzeylerine göre ücretsiz veya indirimli teknolojik ekipman ve yazılımlar sağlayacağız. Bu sayede gelişmiş ülkelerle aramızdaki kalkınmamız için sorun teşkil eden teknoloji açığını kapatacak, sosyal politikalar ve adil vergi düzenlemeleri ile teknolojik gelişmeyi tabana yayacağız.

2- Seçim güvenliği kapsamında nasıl bir teknolojik altyapı ile çalışıyorsunuz? Hangi güvenlik önlemlerini aldınız, bu güvenlik önlemleri ne kadar güvenilir?

“Uzun süredir kullandığımız bir seçim sistemimiz var. 2018, 2019 seçimlerinde kullandığımız hem taşınabilir hem de web tabanlı uygulama altyapımızı güncelledik ve gerekli testleri tamamladık. Öte yandan kısaca seçim sistemimizin işleyişini anlatayım; seçim günü, seçim sonuçları bize üç farklı kaynaktan gelecek . Birinci kaynak taşınabilir, ikinci kaynak web, üçüncü kaynak ise YSK’dır. Yani YSK’dan bize aktarılan bilgi akışı dışında seçim sonuçlarının anlık akışını sağlayan iki kaynağımız daha var.”

‘En ufak bir tutarsızlık, sistemlerimiz tarafından anında tespit edilecek’

“Mobil ve web’den gelen sandık sonuçları ile YSK’dan 3 dakikada bir gelen sandık sonuçları arasındaki en ufak bir tutarsızlık anında sistemlerimiz tarafından tespit edilerek ilgili tutarsızlıkla ilgili ‘redflag’ uyarısı oluşturulacak ve bu uyarı sorumlularımızın ve avukatlarımızın ekranlarında görüntülenecektir.. Bizdeki sandık sonuçları ile YSK sonuçları uyuşmazsa yasal itiraz sürecibaşlayacağız.”

“Sadece YSK verileriyle hareket etmiyoruz”

“Yani sadece YSK bilgileriyle hareket etmiyoruz. Yumurtaları aynı sepete koymuyoruz, riskleri dağıtıyoruz. Önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde de YSK’nın sonuçları ilçe teşkilatlarımızın tutanakları ve sandık başında görevlilerden gelen taşınabilir sonuçlarla anında karşılaştırılacak. Bunun gibi Hile yapılmasına da engel olacağız..

Öte yandan hem CHP hem de Millet İttifakı olarak internet kesintisinden elektrik kesintisine kadar her türlü farklı senaryo üzerinde çalıştık. Onlar için gerekli planlamaları yaptık, tekrar testlerini yapıyoruz.”

3- Beyin göçü hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunu önlemek veya tersine çevirmek için hangi planlarınız var?

“Beyin göçü gibi toplumsal, siyasi, ekonomik ve teknik alanlarla kesişimi yüksek olan bir konuyu ele almak için öncelikle etkin bir planlama ve strateji oluşturmak gerekiyor. Ortak Politikalar Mutabakat Zaptı’nda belirtildiği gibi, Millet İttifakı çok boyutlu bir Beyin Göçü ile Emek Eylem Planı hazırlayacak ve uygulayacaktır. Öncelikle sorunun ciddiyetini belirlemeli ve yetişmiş insan gücümüzü yurt dışında yaşamayı istemeye iten sebepleri analiz etmeliyiz.

Ülkenin en parlak genç beyinleri, henüz üniversitedeyken kariyerlerini yurtdışında sürdürmeyi hayal ediyor. Gençleri göçe iten temel konular, gelecek kaygıları, düşük fiyatlar, üstten yetersiz yönetim ve düşük yaşam standartları etrafında şekilleniyor. Ülkeyi ele geçiren, her kuruma, her yapıya nüfuz eden baskıcı yönetim anlayışı, beyin göçünün en değerli sebebidir. Ayrıca düşen reel fiyatlar ve günden güne azalan yaşam standartlarıgöçü daha da cazip hale getiriyor.

“Sağlıkta şiddet başta olmak üzere yetişmiş insan gücümüzü şiddet mağduru olmaktan çıkaracağız”

Ancak bu karamsar tabloyu tersine çevirmek mümkün. Başta kamu kurumları olmak üzere, liyakatli atamalarla yıpratılan kurum kültürümüzü yeniden inşa edeceğiz. Hiçbir vatandaşımız ayrımcılık ve dışlama Kapsamlı, sorun yaşanmayacak, sadece liyakatin ön planda tutulacağı bir kamu istihdam reformunu hayata geçireceğiz. Başta sağlıkta şiddet olmak üzere yetişmiş insan gücümüzü şiddet mağduru olmaktan çıkaracağız. Her geçen gün eriyen alım gücü ve düşen yaşam standartları karşısında çalışanı ve emeği koruyan bir anlayışı hayata geçireceğiz. Yetişmiş insan gücümüz için uygun ekonomik ve sosyal koşulları oluşturacak, başta akademisyenler olmak üzere teknik insan gücümüzün özlük haklarında ve gelirlerinde iyileştirmeler yapacağız. Proje bazlı teşvikler ve finansal desteklerle nitelikli beyinlere uygun çalışma ortamları yaratacağız.

Beyin göçünün altında yatan her türlü itici ve çekici nedeni tespit edip etkin politikalar üretecek ve tam tersine beyin göçünü hayata geçireceğiz.

4- Son olarak teknolojiyi seven, yakından takip eden ve yeni teknolojiye ulaşmak isteyen biri size neden oy versin?

“Teknoloji konusunda gerçekçi ve kapsayıcı politikaları olan en güçlü parti Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Türkiye’den ve dünyadan 70 uzmanın hazırladığı vizyon belgemizi kamuoyu ile paylaşmıştık. Biz bu belgede siyaset üstü bir anlayışla hazırladık. teknoloji politikalarımızayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır.

CHP olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında ülkemizi dördüncü sanayi devriminin tüketicisi değil üreticisi yapmaya kararlıyız. Dünya ile yarışan yeni bir Türkiye için inşaata değil teknolojiye yatırım yapma anlayışıyla hareket ediyoruz. Kira ve inşaat odaklı büyümeye karşı, katma değeri yüksek işler üreten, nitelikli iş gücü yaratan, yeni teknolojiye ve saf güce odaklanan bir Türkiye vizyonuyla iktidara geliyoruz.

Ancak Mutabakat Zaptı’nda da belirtildiği gibi Millet İttifakı olarak teknoloji alanındaki vaatlerimizi çok detaylı bir şekilde inceledik. Türkiye bilimsel ve teknolojik çekim merkezi Bunu iş haline getirecek politikalarımız üzerinde tek tek çalıştık. Teknoloji odaklı bir dönüşümle Türkiye’yi ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan kurtarıp, ‘Yüksek Gelirli Ülkeler’ arasında sağlam ve kalıcı bir konuma getireceğiz.

Webtekno Seçime Özel serimizin üçüncü içeriğimizde CHP Genel Başkan Yardımcısı Onural Adıgüzel’i dinlediniz. Aşağıdaki soruların cevapları hakkında görüş ve yorumlarınızı bırakabilirsiniz.

Serinin ilk iki içeriğini burada bulabilirsiniz:

imamoglu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu