Ekonomi

Kayseri Şeker’den halka arz lansmanı

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in de katıldığı lansmana iş dünyası da yoğun ilgi gösterdi. Çiftçiler ve çalışanlarının katılımıyla büyük bir coşkuya dönüşen lansmanda konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; ‘Kayseri Şeker tarihi günlerinden birini yaşıyor. 10 yıl önce hayalini kurduğumuz bu güzel gelişmeyi gerçekleştirmenin sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 6 Mayıs 2023 tarihinde halka arzı onaylanan Kayseri Şeker, halka arz tanıtım programını 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Yalçın ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyeleri, Pankobirlik Genel Müdürü Tolga Demirhan, Gedik Yatırım Genel Müdürü Ersan Akpınar, TÜMSİAD Şube Başkanı Osman Aıcı ile bankaların bölge müdürleri ve şube müdürleri katıldı.

Halka arz sunumunda konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; 10 yıl önce hayalini kurduğumuz bu güzel gelişmeyi gerçekleştirmenin mutluluğunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.”

Başkan Akay yaptığı konuşmada şu görüşlere yer verdi: ‘Türkiye’de kooperatifler profesyonelce yönetilmiyor, güçlü bir kontrol sistemi yok. Kooperatifler kesinlikle profesyonelce yönetilmeli ve güçlü bir kontrol sistemine sahip olmalıdır. Bunun için değerli bir adım da Sermaye Piyasası Kurulu üyeliği oldu. Bu konudaki değerlendirmelerimizi ve görüşlerimizi çok saygıdeğer siyasetçilerimize anlattık. Nitekim bahse büyük ilgi gösteren siyasetçilerimiz Kayseri’de işi sahiplendi. 2017 yılında tüm kooperatif şirketlerinin kamu statüsüne ilişkin kanun çıkarılmıştır. 2018 yılı itibarıyla Kayseri Şeker ve benzeri kuruluşlar halka açık şirket statüsüne kavuşarak Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) denetimine tabi olmuştur. Bu yetmez dedik kağıt üzerinde olsun halka açık şirket statüsü kazanıyor. 2013 yılında hayalini kurduğumuz bu işe 2 yıl önce başvurduk. 2021 yılında yaptığımız başvuru SPK tarafından kabul edildi. Haziran 2021’de borsadaki gerileme nedeniyle yatırımcı sayısı 850 binden 35 bine geriledi. Sorun yaşarız düşüncesiyle çok pahalı ortaklarımızla birlikte bu işten vazgeçme kararı aldık. Bu yıl da uygulamamızı yeniledik. SPK, 6 Mayıs 2023 tarihli toplantısında Kayseri Şeker’in iki yıl önceki başvurusunu dikkate alarak Kayseri Şeker’in halka arzını hızlı bir şekilde onayladı.

Tabii halka arzla yapılmak istenen, Kayseri Şeker’in kurumsal bir şirket olması, kurumsal kimliğe sahip olması, bunu pekiştirmesi, çiftçi ve çalışanlarının aynı zamanda şirkete ortak olması. 68 yıllık bir kuruluş olan Kayseri Şeker, tarihinde ilk kez, Kayseri Şeker’in önceki yıllarda kâr ettiği dönemlerde, 3 yıl üst üste ortaklarına temettü dağıtmaya başladı. Çiftçilerimiz bize neden bu temettüden faydalanamıyoruz diye sordular biz de siz ortak değilsiniz ileride sizi ortak yapacağız inşallah ileride bu temettüden faydalanırsınız dedik. Bizim kâr ettiğimiz dönemde çiftçi bundan sonra hep kâr edecek, inşallah o kurumsallığa, o büyüklüğe, o güce ulaşmış ve kârdan pay alabilecektir. Kayseri Şeker aynı zamanda bir çiftçi örgütü olarak şeffaf olması gereken bir kuruluş. Bu anlamda Türkiye’deki tüm kuruluşlara örnek teşkil edecek bir kuruluştur. Şeffaflığa önem veririz, şeffaf hale getiririz. Sermaye Piyasası Kurulu’na tabi olan her türlü bilanço, finansal tablo, tablo ve her türlü husus SPK’ya ve KAP’a raporlanır. Bu sayede kamuoyunun buradaki her türlü bilgiden haberdar olması ve takip etme imkanına sahip olması ve bu halka arz ile bu şeffaflık daha üst boyutlara ulaşacak ve her türlü bilgi bu şekilde kamuoyu ve ortakları ile paylaşılacaktır. . Kayseri Şeker bu halka arzla elbette daha güçlü bir yapıya kavuşacak. Halka arzımız Kayseri Şeker Ailesine, Türk Tarımına, değerli çiftçilerimize, yatırımcılarımıza hayırlı olsun.

Halka arz programında konuşan konsorsiyum lideri Gedik Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. Genel Müdür Ersan Akpınar da şu görüşlerde bulundu:

Halka arz konusunda önemli bir deneyime sahip olan Gedik Yatırım, 2011 yılından bu yana 25 halka arza liderlik etti ve 3 halka arza eş liderlik etti. Son 15 yılda 130’dan fazla halka arza konsorsiyum üyesi olarak katıldık. 2022 yılında Panelsan, Suwen, Özsu Balık ve Sanica Isı ile 4. halka arzımızı gerçekleştirdik. Halka arzlarda firma seçiminde seçici davranan Gedik Yatırım, gelişimine ve vizyonuna inandığı Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.’nin 10-11-12 Mayıs 2023 tarihlerinde oluşturacağı konsorsiyum ile halka arzına aracılık edecek.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu