Ekonomi

KKM’de düşüş yeniden hızlandı, 1 haftada 44 milyar TL çıkış

Merkez Bankası’nın hem likidite yönetimine hem de KKM’ye yönelik adımları ardı ardına geliyor. Son dönemde KKM ve döviz mevduatlarında zorunlu karşılık düzenlemesi yapan banka, dün kote edilmiş swaplarda da limit ayarlaması yaptı. Ayrıca dün alınan verilere göre Merkez Bankası’nın Döviz Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına yönelik adımları çıkışları yeniden hızlandırmış görünüyor.

Döviz mevduatı 1 milyar 33 milyon dolar arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık olarak yayınladığı bilgilere göre KKM hesapları 44 milyar TL azalışla 2 trilyon 503 milyar TL’den 2 trilyon 458,5 milyar TL’ye geriledi. Aynı haftada krediler 11 trilyon 736 milyar TL’den 11 trilyon 837,5 milyar TL’ye, mevduat ise 15 trilyon 36 milyar TL’den 15 trilyon 101,3 milyar TL’ye yükseldi.

Tüketici kredileri 1 trilyon 514 milyar TL’den 1 trilyon 526,9 milyar TL’ye, bireysel kredi kartları ise 1 trilyon 174 milyar TL’den 1 trilyon 206,9 milyar TL’ye yükseldi. Takipteki alacaklar 194,2 milyar TL’den 194,7 milyar TL’ye yükseldi.

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları bir haftada 1 milyar 33,30 milyon dolar arttı. Merkez Bankası’nın açıkladığı bilgiye göre, önceki hafta 177 milyar 343,30 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı, 26 Ocak’ta sona eren haftada 178 milyar 376,60 milyon dolara ulaştı.

Gerçek kişilerin döviz mevduatı önceki haftaya göre 655,20 milyon dolar artarak 102 milyar 817,30 milyon dolara ulaşırken, tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 378,20 milyon dolar artarak 75 milyar 559,40 milyon dolara ulaştı.

Merkez Bankası rezervleri 137,2 milyar dolara ulaştı

Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı parite etkisinden arındırıldığında 1 milyar 232 milyon dolar arttı. Parite etkisinden arındırıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 805 milyon dolar, tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 427 milyon dolar arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplam rezervleri 26 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 930 milyon dolar azalarak 137 milyar 161 milyon dolara geriledi. TCMB’nin haftalık para ve banka istatistikleri açıklandı. Buna göre, 26 Ocak itibarıyla Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervleri 1 milyar 212 milyon dolar azalarak 89 milyar 154 milyon dolara geriledi. Brüt döviz rezervleri 19 Ocak’ta 90 milyar 366 milyon dolar seviyesindeydi.

Bu dönemde altın rezervi 282 milyon dolar artarak 47 milyar 725 milyon dolardan 48 milyar 7 milyon dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 26 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 930 milyon dolar azalarak 138 milyar 91 milyon dolardan 137 milyar 161 milyon dolara geriledi.

Yabancılardan 62,5 milyon dolarlık hisse alımı

Yurt dışında yerleşik kişiler geçtiğimiz hafta net 62,5 milyon dolar değerinde hisse ve 3,7 milyon dolar değerinde Şirket Borçlanma Senedi satın alırken, 51,2 milyon dolar değerinde Devlet İç Borçlanma Senedi satışı gerçekleştirdi. Yurt dışında yaşayan kişiler geçen hafta 62,5 milyon dolarlık hisse satın aldı. alınmış.

Merkez Bankası Haftalık Menkul Kıymet İstatistiklerini yayınladı. Buna göre, 26 Ocak haftasında yurt dışı yerleşikler nette 62,5 milyon dolarlık hisse senedi, 3,7 milyon dolarlık Şirket İç Borçlanma Senedi (SBS) alırken, 51,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı gerçekleştirdi.

19 Ocak itibarıyla 31 milyar 83,8 milyon dolar olan yurt dışı yerleşiklerin stoku, 26 Ocak itibarıyla 32 milyar 238,2 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde yurt dışında yerleşik bireylerin DİBS stokları ise 2 milyar 880,8 milyon dolardan 2 milyar 880,8 milyon dolara geriledi. 2 milyar 754,6 milyon dolar olurken, DİBS stokları 26 Ocak haftasında 89,3 milyon dolardan 92,7 milyon dolara yükseldi.

TCMB: Yüksek TL likiditesini dengelemeyi hedefliyoruz

Merkez Bankası, son dönemde kamu harcamaları ve para tabanındaki gelişmelerin etkisiyle piyasada geçici likidite fazlası oluştuğunu belirtti. Faiz oranının 250 baz puan artırılarak yüzde 45’e çıkarıldığı 25 Ocak PPK toplantısının özetinde TCMB, faiz kararı ve niceliksel sıkılaştırma adımlarıyla Türk lirası likiditesindeki fazlalığın dengelenmesinin amaçlandığını belirtti. Özette, enflasyonun düşürülmesi için gereken nakit sıkışıklığı seviyesine ulaşıldığı ve bu seviyenin gerektiği sürece korunacağı belirtildi.

TCMB, Enflasyon Raporu’ndaki öngörüler doğrultusunda hizmet fiyatları ve vergi güncellemeleri ile yönetilen/yönlendirilen kalem fiyatlarındaki artışlarla Ocak ayında enflasyonun yükseleceğine işaret etti. Özette, öncü göstergelerin Ocak ayında enflasyonun ana eğiliminde süreksiz bir artışa işaret ettiği belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “Ocak ayında aylık enflasyonda görülmesi beklenen geçici yükselişin ardından fiyat artışları şu şekildedir: Şubat ve sonrasında yavaşlaması bekleniyor.”

Ocak ayında mevduat faizlerindeki düşüşe de değinilen özette, “Kredi arzı ve mevduat faizlerinde yaşanabilecek dalgalanmalara rağmen parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati kararlarla desteklenmesine devam edileceği” belirtildi. Özette şu ifadelere yer verildi: “Alınan kararlarla sadeleştirme sürecinde önemli bir ilerleme sağlandığı değerlendirilmiştir.”

Merkez tarafından alıntılanan swaplarda limit düzenlemesi

Merkez Bankası likidite yönetimine yönelik bir adım daha attı. Buna göre TCMB, Döviz TL Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla ödenmemiş toplam swap satış süreci oranını yüzde 30’dan yüzde 3’e indirdi. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, bu hamleyi TL likidite yönetiminin basitleştirilmesi ve kolaylaştırılması olarak algıladıklarını belirttiler.

TCMB, piyasadan fazla likiditeyi çekmek için çaba gösterirken, bankalar da kotalı swap kanalıyla TL likidite alabildi. Limitlerin düşürülmesiyle TL likiditenin sağlandığı kanalların azaltılması ve bu sayede TL likidite yönetiminin kolaylaştırılması hedefleniyor. Şu anda kote edilen swap stoku 1,2 milyar dolar. Uzmanlar, düzenlemenin fiyatlandırma üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyor.

TCMB ile İspanya Merkez Bankası arasında işbirliği

TCMB ile İspanya Merkez Bankası arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve merkez bankacılığı alanında kurumsal çerçevede teknik çalışmaların yapılması planlanıyor.

Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile İspanya Merkez Bankası arasında 1 Şubat 2024 tarihinde Mutabakat Zaptı imzalandı. Merkez bankacılığı konularında işbirliğinin geliştirilmesi.

İspanya’nın Madrid kentinde, Başkan Hafize Gaye Erkan ile İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernández de Cos arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. “Söz konusu anlaşma kapsamında iki ülke merkez bankaları arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi ve merkez bankacılığı alanında kurumsal çerçevede teknik çalışmaların yapılması planlanıyor.”

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan; “İspanya’ya yaptığımız bir günlük ziyaret kapsamında, Sayın mevkidaşım Sayın Pablo Hernández de Cos ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik ve Merkez Bankalarımız arasında bir mutabakat zaptı imzaladık. Yabancı merkez bankalarıyla imzaladığımız 38’inci Mutabakat Zaptı’nın, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilere önemli katkı sağlayacağına inandığım bu Mutabakat Zaptı’nın hayırlı olmasını diliyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu