Ekonomi

Son 12 saatte iki büyük ülke resesyona girdi

İngiltere ekonomisi geçen yıl teknik resesyona girdi ve Ekim-Aralık döneminde beklenenin üzerinde yüzde 0,3 oranında daraldı. Britanya Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerine göre hizmet, üretim ve inşaat sektörlerinde düşüş yaşandı. Hizmet branşında yüzde 0,2, üretimde yüzde 1, inşaat üretiminde ise yüzde 1,3 daralma yaşandı. Ekonomi yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 daraldı; Bu, ekonomistlerin beklentilerinin ötesinde bir gelişmeydi çünkü daralmanın yüzde 0,1 olması bekleniyordu.

İNGİLİZ EKONOMİSİ Durgunlukta

İngiltere ekonomisi 2023’ün üçüncü çeyreğinde yüzde 0,1 daraldı ve böylece son iki çeyrekteki daralmayla teknik resesyona girdi. ONS, son iki çeyrekteki ekonomik daralmanın yüzde 0,5 olduğunu iddia etti. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında reel ekonominin yüzde 0,2 oranında küçüleceği öngörülüyordu.



JAPONYA EKONOMİSİ TEKNİK BİR DURUŞMAYA GİRDİ

Japon ekonomisi de resesyona girdi ve sürpriz bir şekilde 2023’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 0,1 oranında daraldı. Üçüncü çeyrekteki daralma yüzde 0,8’den yüzde 0,3’e revize edilse de ekonominin yüzde 0,3 büyümesi bekleniyordu. Ekonominin yıllık bazda yüzde 1,4 büyümesi beklenirken yüzde 0,4 daraldı. Üçüncü çeyrekte ekonomi yüzde 3,3 küçüldü.


Ekonominin üst üste iki çeyrekte daralması resesyona girildiği anlamına gelirken, bu durumun arkasında özel tüketim maliyetlerindeki artışın ve devam eden küresel ekonomik sıkıntıların etkili olduğu belirtiliyor. Son beş yıldır ilk kez yaşanan bu durgunlukta sermaye harcamalarında ve kamu yatırımlarında azalma gözlendi.

Dünyada negatif faiz uygulayan tek merkez bankası olan Bank of Japan’ın, devam eden durgunluk nedeniyle negatif faiz politikasından çıkma planlarının sekteye uğrayabileceği yönünde uluslararası basında endişeler var.

EN BÜYÜK EKONOMİLERİN SIRALAMASI DEĞİŞTİ

Verilerin ardından dünyanın 3. büyük ekonomisi olan Japonya yerini Almanya’ya kaptırdı.

RESESYON NEDİR?
 

Durgunluk genel olarak bir ekonomide üretimin, istihdamın ve gelirlerin azaldığı, ekonomik aktivitenin sakinleştiği dönemi ifade eder. Durgunluklar genellikle GSYİH’de (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) bir azalma ile karakterize edilir ve ekonomik büyüme olumsuz yönde seyreder.

Durgunluklara genellikle tüketim ve yatırım harcamalarındaki düşüşler, artan işsizlik oranları, şirketlerin kârlarının azalması, iflaslar ve genel ekonomik belirsizlik eşlik ediyor.

KAYNAK: HABER7

habertercan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu