Sağlık

Çocuğunuza oyuncak alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Çocuğunuza oyuncak seçerken çocuğun yaşı, ilgi alanları, gelişim dönemi gibi kriterler dikkate alınmalıdır. İşte çocuklarınıza oyuncak alırken dikkat etmeniz gerekenler.

ÇOCUĞUN GELİŞİM DÖNEMİNE UYGUN MU?

Öncelikle seçilen oyuncağın çocuğun gelişim dönemine uygun olup olmadığı bilinmelidir. Oyuncak çocuğun ilgi ve becerisi altında ise çocuk oyuncağa ilgi duymayabilir. Oyuncak çocuğun ilgi ve becerilerinin ötesindeyse çocuk kendini başarısız hissedebilir. Çocuğun vücuduna uygun ve kas gücüyle orantılı bir oyuncak seçilmelidir.

OYUNCAK İŞLEVSEL Mİ?

Oyuncak çocuğun gelişimi açısından işlevsel olmalıdır. Hayal gücünü kısıtlamamalı. Örneğin bir kamyon alınacaksa boş kasalı bir kamyon satın alınmalıdır. Boş kasa kamyonu yerine çikolata kamyonu almak çocuğun oyun dünyasını kısıtlayacaktır. Boş kasa çocuğun ilgi alanına göre farklı şekillerde kullanılabilir.

SOSYALLEŞTİRİCİ OYUNCAKLAR

Çocuğunuza oyuncak alırken tek başına oynayabileceği oyuncakları değil, grup halinde oynayabileceği oyuncakları alın. Bu seçim onun sosyalleşmesini sağlayacaktır.

SAĞLIKLI MI?

Seçeceğiniz oyuncağın üretim standartlarına ve çocuğunuzun sağlığına uygun olup olmadığını kontrol edin.

KIZ OYUNCAĞI MI ERKEK OYUNCAĞI MI?

Oyuncak alırken cinsiyet ayrımı yapmayın. Oyuncağın çocuğun gelişimine katkı sağlayıp sağlamadığını kriter olarak alın. Kız oğlanın oyuncağıyla, oğlan da kızın oyuncağıyla oynasın. Bunun çocuğa hiçbir zararı olmadığı gibi ilgiyle oynadığı oyuncak onun gelişimine katkı sağlayacaktır.

HANGİ OYUNCAK HANGİ DÖNEMDE ALINMALI?

0-6 ay : Işık yayan, hafif müzikli oyuncaklar satın alabilirsiniz. 4. aydan sonra diş çıkarma için yumuşak oyuncaklar, çıngıraklar ve banyo oyuncakları satın alabilirsiniz.

6-12 ay: Farklı renklerde oyuncaklar satın alabilirsiniz. Müzik kitapları, ahşap oyuncaklar, emekleme oyuncakları gibi oyuncaklar bu döneme uygundur.

1-2 yaşında: Renkli boya kalemleri, ritmik müzik aletleri, parmak kuklaları, oyuncak arabalar, bebekler ve kolay hikaye kitapları bu döneme uygundur.

2 yıl sonra:Büyük oyuncaklar, taşıyıcı oyuncaklar, çekiç ve çivi oyuncakları, 4-5 modüllü yapbozlar, mutfak eşyası oyuncakları, marangoz oyuncakları ve kolay zeka oyunları bu döneme uygundur.

36 ay sonra:Parmak boyaları, bisikletler, ev eşyaları, eşleştirme oyunları, büyük Legolar, olta oyunları ve bol fotoğraflı hikaye kitapları gibi oyuncaklar satın alınabilir.

48 ay sonra:Detaylı eşleştirme oyunları, orta boy legolar, kolay sayı konseptli oyuncaklar, 6-8 kesimli yapbozlar, küçük bahçe oyuncakları alabilirsiniz.

60 ay sonra:Profesyonel grup oyuncakları, çıkarılabilir oyuncaklar, zeka oyunları, büyüteçler, mıknatıslar ve ailece oynanabilecek oyuncaklar satın alınabilir.

6 yaş ve üzeri: Ev oyuncakları, resim malzemeleri, kitaplar, kes-yapıştır oyuncakları ve montaj oyunları bu dönem ve üzeri dönemde alınabilecek oyuncak türleridir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

haberfindikli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu